Sposób przygotowania:
Drożdżóweczki z serem i jabłkami
Drożdże rozmieszać w kubku z łyzką mąki, łyżką cukru i letnim mlekiem. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie roztopić masło i zostawić do ostygnięcia. Po tym czasie do mąki dodać szczyptę soli, resztę cukru i zaczyn drożdzowy. Do tego wbić jajko i wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą dodać roztopione masło i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto zostawić dowyrośniecia na około godzinę w misce przykryte ściereczką. Ser biały rozdrobnić widelcem i wymieszac z dzemem jabłkowym. Po tym czasie ponownie zagnieść i podzielić na mniejsze kawałki, u mnie było ich 12. Każdy kawałek rozwałkowac lub uformowac na dłoni, nałożyc łyzkę masy serowo-jabłkowej i zlepić zamykając farsz w środku. Układać luźno w tortownicy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Gotowe odkłądamy na ok pół godziny. Po tym czasie z wierzchu smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok pół godziny.