zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Drożdżowiec z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne sezonowe ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką. Oczywiście nie muszę przypominać, że najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.

Drożdżowiec z truskawkami

Składniki:

Drożdżowiec z truskawkami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowiec z truskawkami
Drożdże rozpuścić z cukrem.

Potem dodać wszystkie składniki oprócz mąki i wymieszać mikserem.

Następnie dodać mąkę i ponownie wymieszać.

Ciasto odstawić do podrośnięcia.

Potem na blachę o wymiarach 36 x 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciasto.

Na cieście rozłożyć obtoczoną w mące truskawki i posypać kruszonką.

Blaszkę zakryć ściereczką i zostawić ciasto do rośnięcia.

Gdy podrośnie wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około godzinę.

Po wyjęciu z piekarnika przestudzić .