jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Drożdżowiec zawijany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

ulubiony drożdżowiec zawijany polecany na deser do kawy i herbaty

Drożdżowiec zawijany

Składniki:

Drożdżowiec zawijany

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowiec zawijany
Utrzeć pokruszone drożdże z 1 łyżeczką cukru, solą i odrobiną ciepłego mleka. Wsypać mąkę do miski, zrobić zagłębienie. Wlać mieszankę, przysypać maką. Odstawić pod przykryciem na 15 minut. Wyrobić zaczyn z maką, resztą mleka, cukru i jajkiem. Odstawić na 30 minut. wymieszać wiórki migdałowe z powidłami. Rozwałkować ciasto w kwadrat 30*30 cm. Przekroić na połowę. Rozłożyć nadzienie, zwinąć oba kawałki od dłuższej strony. Zapleść, włożyć do natłuszczonej, oprószonej mąką formy keksowej o dł. 30 cm. Po 15 minutach, posmarować żółtkiem, rozmąconym ze śmietaną.

Piec 40 minut w temp. 175 stop. C.

Posmarować cukrem pudrem utartym z wodą i sokiem z cytryny, posypać zrumienionymi migdałami.