Sposób przygotowania:
Drożdżowiec zawijany
Utrzeć pokruszone drożdże z 1 łyżeczką cukru, solą i odrobiną ciepłego mleka. Wsypać mąkę do miski, zrobić zagłębienie. Wlać mieszankę, przysypać maką. Odstawić pod przykryciem na 15 minut. Wyrobić zaczyn z maką, resztą mleka, cukru i jajkiem. Odstawić na 30 minut. wymieszać wiórki migdałowe z powidłami. Rozwałkować ciasto w kwadrat 30*30 cm. Przekroić na połowę. Rozłożyć nadzienie, zwinąć oba kawałki od dłuższej strony. Zapleść, włożyć do natłuszczonej, oprószonej mąką formy keksowej o dł. 30 cm. Po 15 minutach, posmarować żółtkiem, rozmąconym ze śmietaną.
Piec 40 minut w temp. 175 stop. C.
Posmarować cukrem pudrem utartym z wodą i sokiem z cytryny, posypać zrumienionymi migdałami.
Piec 40 minut w temp. 175 stop. C.
Posmarować cukrem pudrem utartym z wodą i sokiem z cytryny, posypać zrumienionymi migdałami.