Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Drożdżowiec ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Lekkie, puszyste ciasto drożdżowe ze śliwkami. Idealne na śniadanie, doskonale smakuje z gorącym kakao.

Drożdżowiec ze śliwkami

Składniki:

Drożdżowiec ze śliwkami

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowiec ze śliwkami
W ciepłym mleko rozpuść drożdże. Dodaj jajko, cukier oraz sól. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę. Na końcu do ciasta wlej rozpuszczoną margarynę. Dokładnie wyrób ciasto i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Z cukru, mąki oraz margaryny zagnieć kruszonkę. Wyrośnięte ciasto wyłóż na tortownicę o śr. 22 cm. Na cieście ułóż połówki śliwek. Wierzch posyp kruszonką. Piecz około 50 minut w temperaturze 160 stopni.