eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Drożdżówka Eli z prażonymi jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne ciasto drożdżowe z prażonymi jabłkami,kruszonką i posypane cukrem pudrem.

Drożdżówka Eli z prażonymi jabłkami

Składniki:

Drożdżówka Eli z prażonymi jabłkami

 

 

  • Posypka:
  • 15 dkg masła miękkiego
  • 1/2 szklanka cukru
  • mąki tyle ile się wgniecie

 

  • cukier puder do posypania

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówka Eli z prażonymi jabłkami
Wszystkie składniki posypki razem zagnieść.Mleko podgrzać(nie może być gorące,bo drożdże nie wyrosną),wkruszyć drożdże,dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki,wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Śliwki umyć,osuszyć,przeciąć na pół i wyjąć pestki.Margarynę rozpuścić i ostudzić.Mąkę przesiać,dodać cukier,jajka,sól i zaczyn drożdżowy.Dobrze wyrobić ciasto,wlać margarynę i jeszcze wyrabiać,aż ciasto będzie odchodzić od ręki.Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem,rozsmarować jabłka,na górę ułożyć posypkę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni(z termoobiegiem 160-można piec wszystkie blachy razem)przez około 40 minut.Zimną drożdżówkę posypać cukrem pudrem.Smacznego!