Sposób przygotowania:
Drożdżówka tricolore.
Do trzech misek wsypujemy po...1/3 mąki,1/3 cukru i proszku, sypiemy po szczypcie soli. Do jednej miski dodajemy łyżkę kakao, do drugiej łyżeczkę kurkumy i zapach pomarańczowy, a trzecia zostaje bez zmian tylko odrobina wanilii. Suche składniki dokładnie mieszamy. Tak samo drożdże rozrabiamy i dzielimy na trzy części. Do każdej z misek wlewamy porcję zaczynu i 2 łyżki oleju. Wyrabiamy kolejno i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoją swoją objętość...wałkujemy na cienkie plaski. Na spodzie układamy ciemny, lekko go smarujemy mlekiem. Na niego żółty, trzeba pamiętać aby go lekko przesunąć...aby było widać ze 2 cm ciemnego placka. I to samo robimy z ostatnim. Zwijamy ciasno w rulon, wąską blaszkę wykładamy papierem i wkładamy do niej ciasto. W tym czasie szykujemy kruszonkę, mąkę i otręby dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy tłuszcz i miód. Chwilę wyrabiamy i gotowe.Po 15 min jak podrośnie, smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy 45 min w 170 stopniach.
gosia56
Ela Dz
Dzięki Gosiu :)
zbysiowa
edytaha
Ela Dz
Moi domownicy powiedzieli, że jestem oszust...myśleli, że to coś lepszego a to zwykła drożdżówka. Ale zjedli ...:)
edytaha
Hahahaha, dobre, powinni pochwalić zamiast narzekać :)
Ela Dz
Pochwały to bardzo wielki wysiłek....co dla niektórych. :)