Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Drożdżówka tricolore.

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto drożdżowe które przyciąga wzrok i nie tylko.

Drożdżówka tricolore. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówka tricolore.

 

  • 600 g mąki (koniecznie przesiana)
  • 6 łyżek oleju
  • szklanka ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki cukru lub słodziku
  • 1/4 kostki drożdży
  • łyżeczka proszku
  • łyżka kakao
  • łyżeczka kurkumy
  • dwa ulubione zapachy u mnie pomarańcz i wanilia
  • Kruszonka: łyżka masła, łyżka mąki, łyżka otrębów owsianych, łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Drożdżówka tricolore.
Do trzech misek wsypujemy po...1/3 mąki,1/3 cukru i proszku, sypiemy po szczypcie soli. Do jednej miski dodajemy łyżkę kakao, do drugiej łyżeczkę kurkumy i zapach pomarańczowy, a trzecia zostaje bez zmian tylko odrobina wanilii. Suche składniki dokładnie mieszamy. Tak samo drożdże rozrabiamy i dzielimy na trzy części. Do każdej z misek wlewamy porcję zaczynu i 2 łyżki oleju. Wyrabiamy kolejno i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoją swoją objętość...wałkujemy na cienkie plaski. Na spodzie układamy ciemny, lekko go smarujemy mlekiem. Na niego żółty, trzeba pamiętać aby go lekko przesunąć...aby było widać ze 2 cm ciemnego placka. I to samo robimy z ostatnim. Zwijamy ciasno w rulon, wąską blaszkę wykładamy papierem i wkładamy do niej ciasto. W tym czasie szykujemy kruszonkę, mąkę i otręby dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy tłuszcz i miód. Chwilę wyrabiamy i gotowe.Po 15 min jak podrośnie, smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy 45 min w 170 stopniach.
Drożdżówka tricolore.
Jest trochę zabawy z ciastem, ale warte zachodu.
Drożdżówka tricolore.
Przy nakładaniu na siebie placków, należy pamiętać o posmarowaniu ich mlekiem i o tym aby każdy następny był lekko cofnięty.
Drożdżówka tricolore.
Długa wąska blaszka wyłożona papierem, a nie posmarowana tłuszczem to oszczędność około 200 kalorii.
Drożdżówka tricolore.
Trzeba uważać podczas pieczenia, kruszona z otrębami i miodem lubi szybko łapać kolor.