Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Drożdżówka z kakaowym nadzieniem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczne i proste ciasto drożdżowe z kakaowym nadzieniem i pokruszonymi orzechami włoskimi. Idealne do kawy.

Drożdżówka z kakaowym nadzieniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówka z kakaowym nadzieniem

 

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówka z kakaowym nadzieniem
Ciasto:

Drożdże rozmieszać z odrobiną mleka dodać 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie jajko ubijamy z cukrem i rozpuszczamy margarynę. Po 15 minutach dodajemy resztę mąki, ubite jajko i mleko i rozpuszczoną margarynę - wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok 40-60 minut.



Nadzienie:

Margarynę roztopić dodać cukier, kakao, mleko i orzechy - dokładnie wymieszać.



Wykonanie:

Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować je na prostokąt , środek posmarować nadzieniem i zwinąć w roladę posmarować roztrzepanym jajkiem , przełożyć do blaszki o wymiarach 12*30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez ok 40 minut.
Drożdżówka z kakaowym nadzieniem
Z drożdży mąki mleka margaryny ubitego jajka z cukrem zagnieść ciasto i odstawiać pod przykryciem do wyrośnięcia
Drożdżówka z kakaowym nadzieniem
Margarynę roztopić dodać cukier kakao mleko i orzechy dokładnie wymieszać
Drożdżówka z kakaowym nadzieniem
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na środek nałożyć nadzienie
Drożdżówka z kakaowym nadzieniem
Zwinąć w roladę posmarować roztrzepanym jajkiem i upiec