Sposób przygotowania:
Drożdżówka z kakaowym nadzieniem
Ciasto:
Drożdże rozmieszać z odrobiną mleka dodać 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie jajko ubijamy z cukrem i rozpuszczamy margarynę. Po 15 minutach dodajemy resztę mąki, ubite jajko i mleko i rozpuszczoną margarynę - wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok 40-60 minut.
Nadzienie:
Margarynę roztopić dodać cukier, kakao, mleko i orzechy - dokładnie wymieszać.
Wykonanie:
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować je na prostokąt , środek posmarować nadzieniem i zwinąć w roladę posmarować roztrzepanym jajkiem , przełożyć do blaszki o wymiarach 12*30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez ok 40 minut.
Drożdże rozmieszać z odrobiną mleka dodać 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie jajko ubijamy z cukrem i rozpuszczamy margarynę. Po 15 minutach dodajemy resztę mąki, ubite jajko i mleko i rozpuszczoną margarynę - wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok 40-60 minut.
Nadzienie:
Margarynę roztopić dodać cukier, kakao, mleko i orzechy - dokładnie wymieszać.
Wykonanie:
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować je na prostokąt , środek posmarować nadzieniem i zwinąć w roladę posmarować roztrzepanym jajkiem , przełożyć do blaszki o wymiarach 12*30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez ok 40 minut.
rozmarzona.marzena
cris