Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Książka Kucharska: Desery i ciasta z rabarbarem

Drożdżówka z rabarbarem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Puchata i lekka drożdżówka z kwaśnym rabarbarem i słodką kruszonką, najlepsza z kubkiem mleka lub kakao :) dodatkowo jest bardzo prosta w wykonaniu

Drożdżówka z rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówka z rabarbarem

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówka z rabarbarem
Wieczorem: do miski wsypać cukier, wkruszyć świeże drożdże, następnie wlać roztrzepane jajka, na wierzch ostrożnie wlać 0,5 szklanki oleju oraz 1 szklankę mleka (w temperaturze pokojowej). Nie mieszać! Przykryć miskę ściereczką i zostawić na całą noc. Następnego dnia rano wsypać mąkę oraz szczyptę soli. Wymieszać łyżką do połączenia składników (nie musi być idealnie gładkie). Wyłożyć do formy o średnicy 25cm. Rabarbar oczyścić, pokroić, posypać ciasto. Składniki na kruszonkę wyrobić palcami lub widelcem, posypać ciasto z rabarbarem. Wstawić do zimnego piekarnika, nagrzać do 170 stopni, piec około godziny.
Drożdżówka z rabarbarem
do miski wsypać cukier, wkruszyć świeże drożdże, następnie wlać roztrzepane jajka, na wierzch ostrożnie wlać 0,5 szklanki oleju oraz 1 szklankę mleka 1
Drożdżówka z rabarbarem
Następnego dnia rano wsypać mąkę oraz szczyptę soli. Wymieszać łyżką do połączenia składników (nie musi być idealnie gładkie).
Drożdżówka z rabarbarem
Rabarbar oczyścić, pokroić, posypać ciasto.
Drożdżówka z rabarbarem
Składniki na kruszonkę wyrobić palcami lub widelcem, posypać ciasto z rabarbarem.

Tagi:

jajka jajko