Sposób przygotowania:
Drożdżówka z truskawkami i kruszonkąETAP 1:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, cukier i szczyptę soli, mieszamy.
ETAP 2:
Do mąki dodajemy żółtka i lekko podgrzane mleko, mieszamy silikonową lub drewnianą łopatką.
ETAP 3:
Na koniec dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło lub margarynę. Dokładnie wyrabiamy łyżką, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 45 minut).
ETAP 4:
Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je do wysmarowanej olejem blachy, równomiernie rozkładamy i ponownie odstawiamy na 15 minut.
ETAP 5:
W czasie, gdy ciasto ponownie wyrasta przygotowujemy kruszonkę, mieszając wszystkie składniki ze sobą, a następnie rozcierając je w palcach.
ETAP 6:
Na wyrośnięte już ciasto drożdżowe układamy truskawki (większe przekrawamy na pół i układamy przeciętą stroną do góry). Całość posypujemy kruszonką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 45 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem.