Drożdżówka z truskawkami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Sezon na truskawki jest krótki, jednak wiele osób mrozi sobie truskawki, by cieszyć się nimi przez cały rok. Do takiej drożdżówki można użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych owoców.

Drożdżówka z truskawkami i kruszonką

Składniki:

Drożdżówka z truskawkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe

Kruszonka

Sposób przygotowania:

Drożdżówka z truskawkami i kruszonką

ETAP 1:

Drożdżówka z truskawkami i kruszonką
przesiana mąka, dodane drodze, cukier i sól

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, cukier i szczyptę soli, mieszamy.

ETAP 2:

Drożdżówka z truskawkami i kruszonką
Do mąki dodajemy żółtka i lekko podgrzane mleko

Do mąki dodajemy żółtka i lekko podgrzane mleko, mieszamy silikonową lub drewnianą łopatką.

ETAP 3:

Drożdżówka z truskawkami i kruszonką
teraz dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło lub margarynę

Na koniec dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło lub margarynę. Dokładnie wyrabiamy łyżką, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 45 minut).

ETAP 4:

Drożdżówka z truskawkami i kruszonką
wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem blachy

Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je do wysmarowanej olejem blachy, równomiernie rozkładamy i ponownie odstawiamy na 15 minut.

ETAP 5:

Drożdżówka z truskawkami i kruszonką
w między czasie przygotowujemy kruszonkę

W czasie, gdy ciasto ponownie wyrasta przygotowujemy kruszonkę, mieszając wszystkie składniki ze sobą, a następnie rozcierając je w palcach.

ETAP 6:

Drożdżówka z truskawkami i kruszonką
Na wyrośnięte już ciasto drożdżowe układamy truskawki

Na wyrośnięte już ciasto drożdżowe układamy truskawki (większe przekrawamy na pół i układamy przeciętą stroną do góry). Całość posypujemy kruszonką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 45 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem.