Kraina Miodem Płynąc

Kraina Miodem Płynąc

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Książka Kucharska: Ciasto drożdżowe z truskawkami – 12 pysznych przepisów

Puszysta drożdżówka z truskawkami i rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lekkie, puszyste i delikatne ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem oraz cynamonowo-owsianą kruszonką.

Puszysta drożdżówka z truskawkami i rabarbarem

Składniki:

Puszysta drożdżówka z truskawkami i rabarbarem

ciasto:

kruszonka:

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Puszysta drożdżówka z truskawkami i rabarbarem
Ciasto:

Najpierw zaczynamy od zaczynu: do miski z mąką należy pokruszyć drożdże, zasypać łyżką cukru oraz zalać (połową ilości podanej w przepisie) ciepłym mlekiem. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

W małym rondelku podgrzać mleko z masłem i przelać do miski z mąką, dodać resztę cukru i wyrobić ciasto, do momentu, aż zacznie odchodzić od miski. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Kolejno ciasto krótko wyrobić i przełożyć do blaszki nasmarowanej masłem i obsypanej mąką. Na wierzchu poukładać przekrojone na pół truskawki oraz pokrojony rabarbar, obsypać kruszonką i przykryć ściereczką na czas nagrzewania się piekarnika.

Piec 20-25 minut w 200 stopniach.

Kruszonka: Mąkę, płatki owsiane, cukier oraz miękkie masło wyrobić na kruszonkę.