Sposób przygotowania:
Puszysta drożdżówka z truskawkami i rabarbarem
Ciasto:
Najpierw zaczynamy od zaczynu: do miski z mąką należy pokruszyć drożdże, zasypać łyżką cukru oraz zalać (połową ilości podanej w przepisie) ciepłym mlekiem. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
W małym rondelku podgrzać mleko z masłem i przelać do miski z mąką, dodać resztę cukru i wyrobić ciasto, do momentu, aż zacznie odchodzić od miski. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Kolejno ciasto krótko wyrobić i przełożyć do blaszki nasmarowanej masłem i obsypanej mąką. Na wierzchu poukładać przekrojone na pół truskawki oraz pokrojony rabarbar, obsypać kruszonką i przykryć ściereczką na czas nagrzewania się piekarnika.
Piec 20-25 minut w 200 stopniach.
Kruszonka: Mąkę, płatki owsiane, cukier oraz miękkie masło wyrobić na kruszonkę.
Najpierw zaczynamy od zaczynu: do miski z mąką należy pokruszyć drożdże, zasypać łyżką cukru oraz zalać (połową ilości podanej w przepisie) ciepłym mlekiem. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
W małym rondelku podgrzać mleko z masłem i przelać do miski z mąką, dodać resztę cukru i wyrobić ciasto, do momentu, aż zacznie odchodzić od miski. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Kolejno ciasto krótko wyrobić i przełożyć do blaszki nasmarowanej masłem i obsypanej mąką. Na wierzchu poukładać przekrojone na pół truskawki oraz pokrojony rabarbar, obsypać kruszonką i przykryć ściereczką na czas nagrzewania się piekarnika.
Piec 20-25 minut w 200 stopniach.
Kruszonka: Mąkę, płatki owsiane, cukier oraz miękkie masło wyrobić na kruszonkę.