Sposób przygotowania:
Drożdżówki truskawkoweCiasto
Z drożdży, kilku łyżek ciepłego mleka, łyżeczki cukru i 2-3 łyżeczek mąki rozmieszać zaczyn. Odstawić na kilkanaście minut. Resztę mąki, cukru przełożyć do miski. Dodać rozczyn raz resztę mleka, zagnieść gładkie ciasto dodając jajko. Pod koniec wyrabiania, które powinno trwać kilka minut dodać roztopione masło. Ciasto przykryć i odstawić do podwojenia objętości – ok. 1,5 godzin. Po tym czasie wyrobić ciasto jeszcze raz, rozwałkować dość cienko i wykroić 5 placków. Z resztek uformować 6 placek. Odstawić je papierze do pieczenia, aby podrosły przez kilkanaście minut.
Formowanie
Przy pomocy szklanki utworzyć zagłębienie na owoce.
Przygotowanie owoców
Truskawki umyć i osuszyć, pokroić na ćwiartki, wymieszać z brązowym cukrem. Nałożyć w każde zagłębienie porcję truskawek, posmarować ciasto żółtkiem. Piec ok. 20-25 min. w temp. 190st. C.