SUPERPRZEPIS

Drożdżówki truskawkowe

  • Triss
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Drożdżówki truskawkowe

Smaczne, proste w wykonaniu i bardzo aromatyczne drożdżówki z truskawkami - smak i zapach lata w małej bułeczce.

Składniki:

Drożdżówki truskawkowe

ciasto

Sposób przygotowania:

Drożdżówki truskawkowe

Ciasto

Drożdżówki truskawkowe
Z ciasta uformować 6 placków i odstawić do wyrośnięcia

Z drożdży, kilku łyżek ciepłego mleka, łyżeczki cukru i 2-3 łyżeczek mąki rozmieszać zaczyn. Odstawić na kilkanaście minut. Resztę mąki, cukru przełożyć do miski. Dodać rozczyn raz resztę mleka, zagnieść gładkie ciasto dodając jajko. Pod koniec wyrabiania, które powinno trwać kilka minut dodać roztopione masło. Ciasto przykryć i odstawić do podwojenia objętości – ok. 1,5 godzin. Po tym czasie wyrobić ciasto jeszcze raz, rozwałkować dość cienko i wykroić 5 placków. Z resztek uformować 6 placek. Odstawić je papierze do pieczenia, aby podrosły przez kilkanaście minut.

Formowanie

Drożdżówki truskawkowe
Przy pomocy szklanki utworzyć zgłębienia.

Przy pomocy szklanki utworzyć zagłębienie na owoce.

Przygotowanie owoców

Drożdżówki truskawkowe
Nałożyć porcję owoców w każde zagłębienie.

Truskawki umyć i osuszyć, pokroić na ćwiartki, wymieszać z brązowym cukrem. Nałożyć w każde zagłębienie porcję truskawek, posmarować ciasto żółtkiem. Piec ok. 20-25 min. w temp. 190st. C.