Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Drożdżówki z budyniem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Przyszła zima dlatego aby o niej chwilowo zapomnieć zafundowałam sobie gorące drożdżówki z budyniem ze szklanką gorącego mleka , a co :D

Drożdżówki z budyniem

Składniki:

Drożdżówki z budyniem

 

  • Ciasto
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ kostki masła
  • ½ szklanki mleka plus 3 szklanki mleka
  • 1/3 kostki drożdży
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki soli
  • Masa Budyniowa
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru ( jeśli ktoś lubi słodkie ciasta może dodać więcej )
  • jajko

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z budyniem
Zaczynamy od przygotowania zaczynu- w miseczce rozkruszamy drożdże dodajemy 2 łyżki mąki i 1 łyżkę miodu , dodajemy letnie mleko i odstawiamy na 15 minut. W małym garnuszku rozpuszczamy masło – odstawiamy do przestudzenia. Do miski przesiewamy mąkę dodajemy żółtka, 1 łyżkę miodu, rozczyn, sól i pomału zaczynamy zagniatać ciasto dolewając stopniowo przestudzone rozpuszczone masło. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W czasie kiedy ciasto wyrasta przygotowujemy budyń zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu zmniejszając jednak ilość mleka do 3 szklanek. Odstawiamy budyń do wystygnięcia. Stolnice podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na prostokąt, nakładamy na niego budyń i zwijamy ciasto na roladę, krojąc ją na plasterki. Tak przygotowane bułki kładziemy na blachę