Sposób przygotowania:
Drożdżówki z budyniem
Zaczynamy od przygotowania zaczynu- w miseczce rozkruszamy drożdże dodajemy 2 łyżki mąki i 1 łyżkę miodu , dodajemy letnie mleko i odstawiamy na 15 minut. W małym garnuszku rozpuszczamy masło – odstawiamy do przestudzenia. Do miski przesiewamy mąkę dodajemy żółtka, 1 łyżkę miodu, rozczyn, sól i pomału zaczynamy zagniatać ciasto dolewając stopniowo przestudzone rozpuszczone masło. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W czasie kiedy ciasto wyrasta przygotowujemy budyń zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu zmniejszając jednak ilość mleka do 3 szklanek. Odstawiamy budyń do wystygnięcia. Stolnice podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na prostokąt, nakładamy na niego budyń i zwijamy ciasto na roladę, krojąc ją na plasterki. Tak przygotowane bułki kładziemy na blachę
Natalia2222