renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 555]

Drożdżówki z czarną porzeczką i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Drożdżówki z czarną porzeczką i kruszonką można uznać za rarytas wśród letnich wypieków drożdżowych obok oczywiście jagodzianek.

Drożdżówki z czarną porzeczką i kruszonką  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżówki z czarną porzeczką i kruszonką

 

  • Na ciasto:
  • 450 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g otrąb owianych
  • 25 g świeżych drożdży
  • 80 g cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 3 żółtka
  • 1 duże jajko
  • 50 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego cukru wanilinowego)
  • duża szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z czarną porzeczką i kruszonką

Etap 1

Drożdżówki z czarną porzeczką i kruszonką
Ciasto po wyrobieniu należy pozostawić do wyrośnięcia.

Tym razem przygotowywałam ciasto na drożdżówki w maszynie do wyrabiania. Wszystkie składniki na ciasto włożyłam do maszyny i wyrabiałam ok.2 minuty. po tym czasie ciasto należy wyjąć do innego naczynia, nakryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

Etap 2

Drożdżówki z czarną porzeczką i kruszonką
Następny etap to rozwałkowanie ciasta na stolnicy.

Następnie rozwałkować ciasto na stolnicy na grubość ok. 2 cm.

Etap 3

Drożdżówki z czarną porzeczką i kruszonką
Szklanka lub innym przyrządem wykrawać kółka.

Szklanką wykrawać drożdżóweczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Etap 4

Drożdżówki z czarną porzeczką i kruszonką
Składniki na kruszonkę wyrobić między palcami do otrzymania kruszonki.

Na środku każdego kółka zrobić zagłębienie np. nakrętką i nakładać czarną porzeczkę. Całość posypać kruszonką przygotowaną przez zmieszanie ze sobą składników.

Etap 5

Drożdżówki z czarną porzeczką i kruszonką
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, do wypieczenia i zarumienienia.

Drożdżówki pozostawic do podwojenia objętości, a potem piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut zarumienienia.