Sposób przygotowania:
Drożdżówki z czekoladowym budyniemETAP 1
Mleko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia.
Margarynę rozpuszczamy. Studzimy.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta (poza tłuszczem): jajka, sól, cukier, mąkę. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy tłuszcz.
ETAP 2
Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Miedzy czasie gotujemy czekoladowy budyń.
ETAP 3
BUDYŃ: Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej części mieszamy budyń, kakao, żółtko oraz mąkę. Gotujemy budyń. Słodzimy do smaku. Zdejmujemy z ognia.
Do ugotowanego dodajemy masło- mieszamy do jego rozpuszczenia. Budyń lekko studzimy ( Przed nałożeniem na ciasto może być letni, ale nie gorący).
ETAP 4
ZWIJANIE:
Gotowe ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę.
Wałkujemy je na grubość około 0,7 mm.
Z ciasta wycinamy prostokąty. Wzdłuż jednego z krótszych boków prostokąta nakładamy budyń (około 2-3 łyżeczki).
Drugi, krótszy bok nacinamy 4-5 razy do około połowy długości prostokąta. Zwijamy rogale. Uformowane przekładamy na blaszkę, układając miejscem łączenia do spodu.
ETAP 5
Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Drożdżówki pieczemy około 20 minut w 180°C.
Upieczone studzimy.
WYKOŃCZENIE: Mleko wlewamy do garnuszka. Dodajemy do niego połamaną w kostki czekoladę. Całość stawiamy na gazie i rozpuszczamy, cały czas mieszając.
Rozpuszczoną czekoladą dekorujemy drożdżówki. Pozostawiamy, by czekolada zastygła.
marcinka