SUPERPRZEPIS

Drożdżówki z czekoladowym budyniem

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 20
Drożdżówki z czekoladowym budyniem Więcej zdjęć (4)

Uwielbiam samo wyrabianie ciasta, a później obserwowanie jak rośnie i rumieni się z piekarniku!!! Połączenie ciasta drożdżowego z budyniem zawsze pysznie smakuje:)

Składniki:

Drożdżówki z czekoladowym budyniem

CIASTO:

BUDYŃ:

DODATKOWO:

  • ¾ tabliczki mlecznej czekolady,
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z czekoladowym budyniem

ETAP 1

Drożdżówki z czekoladowym budyniem
Składniki ciasta dodajemy do wyrośniętego rozczynu

Mleko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia.
Margarynę rozpuszczamy. Studzimy.

Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta (poza tłuszczem): jajka, sól, cukier, mąkę. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy tłuszcz.

ETAP 2

Drożdżówki z czekoladowym budyniem
Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia

Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Miedzy czasie gotujemy czekoladowy budyń.

ETAP 3

Drożdżówki z czekoladowym budyniem
Gotowy budyń lekko studzimy

BUDYŃ: Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej części mieszamy budyń, kakao, żółtko oraz mąkę. Gotujemy budyń. Słodzimy do smaku. Zdejmujemy z ognia.

Do ugotowanego dodajemy masło- mieszamy do jego rozpuszczenia. Budyń lekko studzimy ( Przed nałożeniem na ciasto może być letni, ale nie gorący).

ETAP 4

Drożdżówki z czekoladowym budyniem
Na wycięte kawałki ciasta wykładamy porcje budyniu

ZWIJANIE:
Gotowe ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę.
Wałkujemy je na grubość około 0,7 mm.

Z ciasta wycinamy prostokąty. Wzdłuż jednego z krótszych boków prostokąta nakładamy budyń (około 2-3 łyżeczki).

Drugi, krótszy bok nacinamy 4-5 razy do około połowy długości prostokąta. Zwijamy rogale. Uformowane przekładamy na blaszkę, układając miejscem łączenia do spodu.

ETAP 5

Drożdżówki z czekoladowym budyniem
Przed pieczenim rogaliki smarujemy jajkiem

Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Drożdżówki pieczemy około 20 minut w 180°C.
Upieczone studzimy.

WYKOŃCZENIE: Mleko wlewamy do garnuszka. Dodajemy do niego połamaną w kostki czekoladę. Całość stawiamy na gazie i rozpuszczamy, cały czas mieszając.
Rozpuszczoną czekoladą dekorujemy drożdżówki. Pozostawiamy, by czekolada zastygła.