justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Drożdżówki z rabarbarem 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

kwaskowe i bardzo smaczne bułeczki

Drożdżówki z rabarbarem 2 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżówki z rabarbarem 2

 

 

  • farsz:
  • rabarbar 30 dag
  • cukier 4 łyżki
  • miód 2 łyżki
  • dżem wiśniowy

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z rabarbarem 2
1. Mąkę przekładamy do miski i ro bimy w niej dołek. Wbijamy jajka, dodajemy sól i margarynę. Wkruszamy drożdże i porcjami wlewamy mleko. 2. Zagniatamy sprężyste ciasto. Nie powinno się kleić do ręki. Odstawiamy je przykryte ściereczką w ciepłe miejsce, aby urosło. 3. Rabarbar obierany i kroimy w małe kawałeczki. Zasypujemy cukrem i miodem i odstawiamy ba pół godziny. Po tym czasie odlewamy powstały sok. Ciasto wałkujemy i wycinamy z niego prostokąty. Na każdym kładziemy łyżkę dżemu i rabarbar. Posypujemy cukrem i zlepiamy rogi bułek. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Wierzch bułek smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem. 4. Pieczemy około 30 minut, aż bułki się zarumienią. Gotowe można polać lukrem.
Drożdżówki z rabarbarem 2
1. Mąkę przekładamy do miski i ro bimy w niej dołek. Wbijamy jajka, dodajemy sól i margarynę. Wkruszamy drożdże i porcjami wlewamy mleko.
Drożdżówki z rabarbarem 2
2. Zagniatamy sprężyste ciasto. Nie powinno się kleić do ręki. Odstawiamy je przykryte ściereczką w ciepłe miejsce, aby urosło.
Drożdżówki z rabarbarem 2
3. Rabarbar obierany i kroimy w małe kawałeczki. Zasypujemy cukrem i miodem i odstawiamy ba pół godziny. Po tym czasie odlewamy powstały sok. Ciasto wałkujemy i wycinamy z niego prostokąty. Na każdym kładziemy łyżkę dżemu i rabarbar. Posypujemy cukrem i zlepiamy rogi bułek. Układamy na blasze wyłożo