Sposób przygotowania:
Drożdżówki z rabarbarem i truskawkamiETAP 1:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Odstawić na 10 minut, by zaczęły pracować. Resztę mąki przesiać, dodać sól, resztę cukru, masło, jajko i zaczyn z drożdży. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę i ułożyć w natłuszczonej misce. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce,by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie odrywać małe porcje ciasta i spłaszczać tworząc kształt koła.
ETAP 2:
Na środku każdego placuszka zrobić wgłębienie przy pomocy szklanki.
ETAP 3:
Truskawki (mrożone rozmrozić i odsączyć) świeże pokroić na pół, mrożone całe wymieszać z obranym i pokrojonym w kostkę rabarbarem. Wymieszać z łyżką cukru. Owoce nakładać we wgłębienia drożdżówek.
ETAP 4:
Wszystkie składniki posiekać, następnie zagnieść palcami tworząc kruszonkę.
ETAP 5:
Posypać wierzch każdej drożdżówki. Piec około 20 minut w temp. 200 st.