czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 985]

SUPERPRZEPIS

Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne, domowe drożdżówki smakują o niebo lepiej niż te kupione w cukierni. Na dodatek możemy użyć dowolnych owoców i dać tyle kruszonki ile lubimy!

Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami

Składniki:

Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami

Ciasto:

Kruszonka;

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami

ETAP 1:

Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami
Ze składników zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Odstawić na 10 minut, by zaczęły pracować. Resztę mąki przesiać, dodać sól, resztę cukru, masło, jajko i zaczyn z drożdży. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę i ułożyć w natłuszczonej misce. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce,by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie odrywać małe porcje ciasta i spłaszczać tworząc kształt koła.

ETAP 2:

Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami
na środku każdego placuszka przy pomocy szklanki zrobić wgłębienie

Na środku każdego placuszka zrobić wgłębienie przy pomocy szklanki.

ETAP 3:

Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami
We wgłębienia nałożyć wymieszane z cukrem owoce.

Truskawki (mrożone rozmrozić i odsączyć) świeże pokroić na pół, mrożone całe wymieszać z obranym i pokrojonym w kostkę rabarbarem. Wymieszać z łyżką cukru. Owoce nakładać we wgłębienia drożdżówek.

ETAP 4:

Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami
Składniki na kruszonkę zagnieść na sypko, tworząc kruszonkę.

Wszystkie składniki posiekać, następnie zagnieść palcami tworząc kruszonkę.

ETAP 5:

Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami
Wierzch każdej drożdżówki posypać kruszonką, upiec.

Posypać wierzch każdej drożdżówki. Piec około 20 minut w temp. 200 st.

Tagi:

jajko jajka