Sposób przygotowania:
Drożdżowki z serem
Ciasto : Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru, odstawić do podrośnięcia. Masło stopić i przestudzić. Resztę mąki przesiać dodać cukier i szczyptę soli , 2 żółtka i 1 jajko, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, następnie wszystko wymieszać, kiedy składniki się połączą dodać zimny tłuszcz i dokładnie wyrobić ciasto które przykryć i odstawić do wyrośnięcia, Masa serowa: Serek utrzeć z cukrem, jajkiem oraz budyniem do gładkiego sera dodać jabłka obrane i pokrojone w większą kostkę. Z wyrośniętego ciasta dłońmi maczanymi w mące odrywać małe porcje ciasta i ułożyć na natłuszczonej blaszce, lekko je spłaszczając( odstępy muszą być spore bo bułki rosną ), następnie przy pomocy dna szklanki dokładnie zamoczonego w mące na środku każdej bułki zrobić wgłębienie. Kiedy wszystkie bułki mają już dołki to smarujemy je białkiem i w każdy dołek wkładamy porcję nadzienia serowego, jeszcze raz odstawiamy na kilka minut. Pieczemy w 180st, aż bułki się zrumienią. Zimne bułki smarujemy lukrem i posypujemy rodzynkami. Lukier: W kubeczku ucieramy cukier puder z sokiem cytrynowym lub wodą do momentu uzyskania gładkiego gęstego lukru. Wodę dodajemy bardzo ostrożnie.
przejs