Sposób przygotowania:
Drożdżówki z serem 5
PRZYGOTOWANIE CIASTA: W jednej misce wymieszać mleko, miód i jaja. Jeśli robimy ze świeżych drożdży należy zrobić rozczyn--- pokruszyć drożdże zalać 50ml ciepłego, ale nie gorącego mleka oraz łyżkę mąki wszytko wymieszać. Do miski z mlekiem, miodem oraz jajami dodać mąkę, rozczyn lub suche drożdże, miękkie masło oraz sól. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcie- ciasto musi podwoić swoją objętość. Po tym czasie z przygotowanego ciasta uformować 12 kulek i odstawić do wyrośnięcia na ok 20 minut. Następnie w każdej bułeczce dnem niedużej szklanki zrobić mocne wgłębienie i za pomocą szprycy cukierniczej wycisnąć masę serową. Wszystkie bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 20 minut w 200 stopniach. PRZYGOTOWANIE SERA: Wszystkie składniki razem połączyć widelcem. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki
Majcia
monikaT83
Gosia85
zbysiowa
edytaha
agatka244