luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Drozdzowki z serem i jagodami

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Drozdzowki te wypatrzylam na blogu"Moje wypieki", Zrobilam z malymi zmianami i polecam je bardzo, bo sa przepyszne.

Drozdzowki z serem i jagodami

Składniki:

Drozdzowki z serem i jagodami

 

  • Skladniki na ok.15 drozdzowek
  • 5oo gram maki pszennej
  • 20 gram swiezych drozdzy (lub 2 lyzeczki suchych)
  • 80 gram cukru
  • 1 lyzeczka soli
  • 70 gram miekkiego masla
  • 4 krople aromatu maslanego
  • 1 jajko
  • 1 szklanka maslanki lub mleka o tem. pokojowej
  • Skladniki na nadzienie:
  • 200 gram seka homog.
  • 200 gram jagod (swieze lub mrozone)
  • Dodatkowo:
  • 1/2 szklanki mleka kondensowanego nieslodzonego
  • Na lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 lyzki soku z cytryny i odrobina wody
  • 3 lyzki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Drozdzowki z serem i jagodami
Zrobic rozczyn: w cieplym mleku ok.1/2 szkl. rozkruszyc drozdze, dodac 1 lyzeczke cukru i maki, odstawic w cieple miejsce na 15 min. Do miski wsypac make, cukier, sol, roztrzepane jajko, miekkie maslo, maslanke, aromat maslany i gotowy rozczyn. Wyrabiac ciasto ok.10 min. Odstawic na ok. 60 min. pod przykryciem do wyrosniecia. Po tym czasie ciasto jeszcze raz krotko wyrobic i rozwalkowac na papierze do pieczenia (30x35cm.). Serek rozmieszac z cukrem waniliowym i posmarowac nim ciasto. Na serek rozsypac jagody. Calosc zwinac i kroic w 1 cm. plastry. Ukladac z malymi odstepami na blasze wylozonej papierem do pieczenia . Posmarowac kazda drozdzowke mlekiem kondensowanm nieslodzonym i piec ok.20-30 min. w temp. 190°C. Cieple drozdzowki polukrowac cukrem pudrem wymieszanymz sokiem cytrynowym i woda.