SUPERPRZEPIS

Drożdżówki z serem i żurawiną

  • 16
  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Drożdżówki z serem i żurawiną Więcej zdjęć (5)

Mięciutkie zakręcone drożdżówki z dużą ilością białego sera i żurawiną.

Składniki:

Drożdżówki z serem i żurawiną

 

 

 

  • Lukier:
  • Szklanka cukru pudru ( szklanka 220 ml)
  • 4 łyżki soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z serem i żurawiną
Zaczynam od zrobienia zaczynu, wszystkie składniki powinny mieć jednakową, pokojową temperaturę. Drożdże rozpuszczam w części mleka, dodaję cukier, i parę łyżek mąki, mieszam aż powstanie „papka” , odstawiam zaczyn na jakieś 10-15 minut aby wyrósł. Masło rozpuszczam i odstawiam do wystudzenia.



Do większej miski przesiewam mąkę, dodaję wyrośnięty zaczyn, w kubeczku mieszam jajka z resztą mleka i wlewam do mąki, dodaję szczyptę soli, i wyrabiam, można wyręczyć się robotem, jak składniki się połączą wlewam 3 łyżki oleju i rozpuszczone , zimne masło. Wyrabiam dokładnie. Następnie ciasto odstawiam do wyrośnięcia na około 60 minut.



W tym czasie robię nadzienie serowe. Ser rozkruszam w misce za pomocą tłuczka, dodaję 2 łyżki śmietany, 2 jajka, wsypuję cukier, budyń , cukier waniliowy i żurawinę. Mieszam całość.



Gotowe ciasto wałkuję tworząc kształt prostokąta, na całość wykładam ser żurawiną. Składam ciasto na dwa razy, następnie dzielę na paski, każdy pasek skręcam dwa razy, i układam na blaszce do pieczenia. Piekę 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C



W między czasie robię lukier, cukier ucieram z 4 łyżkami soku cytrynowego. Smaruję nim gorące drożdżówki.
Drożdżówki z serem i żurawiną
Zaczynam od zrobienia zaczynu, wszystkie składniki powinny mieć jednakową, pokojową temperaturę. Drożdże rozpuszczam w części mleka, dodaję cukier, i parę łyżek mąki, mieszam
Drożdżówki z serem i żurawiną
Ser rozkruszam w misce za pomocą tłuczka, dodaję 2 łyżki śmietany, 2 jajka, wsypuję cukier, budyń , cukier waniliowy i żurawinę.
Drożdżówki z serem i żurawiną
Gotowe ciasto wałkuję tworząc kształt prostokąta, na całość wykładam ser żurawiną. Składam ciasto na dwa razy, następnie dzielę na paski, każdy pasek skręcam dwa razy
Drożdżówki z serem i żurawiną
Piekę 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C W między czasie robię lukier, cukier ucieram z 4 łyżkami soku cytrynowego. Smaruję nim drożdżówki po upieczeniu