gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Drożdżówkowiec ze śliwkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

akurat sezon na śliwki dlatego zrobiłam ciasto z nimi

Drożdżówkowiec ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówkowiec ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówkowiec ze śliwkami
Do mąki wsypać mąkę, wbić do niej 1 jajko i 4 żółtka. W niewielkiej ilości mleka wyrobić drożdże. Dodać cukier. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wlać rozczyn z drożdży do miski z mąką i dodać resztę mleka. Wyrobić. W rondelku rozpuścić margarynę. Wlać do miski i wyrobić ciasto. Powstałe ciasto wyłożyć na brytfannie. Każdą śliwkę przepołowić, wyrobić pestkę i dać na ciasto. Zrobić posypkę: do miski włożyć: mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, żółtko, dobrze wymieszać. Roztopić margarynę. Odstawić do ostudzenia. Wlać do miski. Wyrobić posypkę. Posypkę "rozrywać" na śliwki. Piec 40 min. w 180 st. .
Drożdżówkowiec ze śliwkami
Wszystkie składniki na ciasto zostały wyrobione w misce.
Drożdżówkowiec ze śliwkami
Ciasto przekładamy do brytfanny. Teraz przepoławiamy śliwki i wyciągamy z nich pestki.
Drożdżówkowiec ze śliwkami
Śliwki układamy na cieście. Każda śliwka koło siebie.
Drożdżówkowiec ze śliwkami
Czas na posypkę. Kiedy ją zrobimy "rozrywamy" ją i kładziemy na śliwki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy.