Sposób przygotowania:
Drożdżówkowiec ze śliwkami
Do mąki wsypać mąkę, wbić do niej 1 jajko i 4 żółtka. W niewielkiej ilości mleka wyrobić drożdże. Dodać cukier. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wlać rozczyn z drożdży do miski z mąką i dodać resztę mleka. Wyrobić. W rondelku rozpuścić margarynę. Wlać do miski i wyrobić ciasto. Powstałe ciasto wyłożyć na brytfannie. Każdą śliwkę przepołowić, wyrobić pestkę i dać na ciasto. Zrobić posypkę: do miski włożyć: mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, żółtko, dobrze wymieszać. Roztopić margarynę. Odstawić do ostudzenia. Wlać do miski. Wyrobić posypkę. Posypkę "rozrywać" na śliwki. Piec 40 min. w 180 st. .
Danuta Prorok