Sposób przygotowania:
Drożdżowo-śmietanowy placek ze śliwkami
Margaryna i śmietana powinny mieć temperaturą pokojową. Mleko zagrzać. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże i cukier. Wymieszać. Dodać margarynę pokrojona ma mniejsze kawałki i wymieszać z suchymi składnikami. Do małej miseczki wbić jajka i roztrzepać i wlać do miski. Dodać śmietanę i zacząć wyrabiać ciasto. Dolewać stopniowo mleko i wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i odchodzić od ręki ( choć odrobinę może kleić się do ręki ale nie dodawać mąki). Zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Następnie ponownie delikatnie wyrobić. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć w niej ciasto. Umyte i wydrylowane śliwki pokroić na ćwiartki i ułożyć na cieście. Odłożyć foremkę pod przykryciem na około 20 minut aby ciasto znów popracowało. Piekarnik nagrzać do 200 st. Przed wstawieniem blaszki do piekarnika posypać ciasto cukrem brązowym. Piec około 35-45 minut aż do suchego patyczka. Ostudzić.
misia5
monikaT83
Ja po raz pierwszy próbowałam upiec drożdżowe na długo przed tym jak zaczęłam nałogowo piec ciasta i totalnie mi nie wyszło i też się do niego zniechęciłam aż w końcu postanowiłam się z nim zmierzyć i teraz uwielbiam "drożdżaki":)