monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Drożdżowo-śmietanowy placek ze śliwkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Śliwki dostałam od Cioci więc upieczone ciasto podzieliłam na trzy i część dostała właśnie Ciocia, Teściowa i a reszta została dla nas. Obie Panie zgodnie orzekły,że ciacho jest pycha:)

Drożdżowo-śmietanowy placek ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowo-śmietanowy placek ze śliwkami

 

 

  • Forma 33*28 cm

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowo-śmietanowy placek ze śliwkami
Margaryna i śmietana powinny mieć temperaturą pokojową. Mleko zagrzać. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże i cukier. Wymieszać. Dodać margarynę pokrojona ma mniejsze kawałki i wymieszać z suchymi składnikami. Do małej miseczki wbić jajka i roztrzepać i wlać do miski. Dodać śmietanę i zacząć wyrabiać ciasto. Dolewać stopniowo mleko i wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i odchodzić od ręki ( choć odrobinę może kleić się do ręki ale nie dodawać mąki). Zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Następnie ponownie delikatnie wyrobić. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć w niej ciasto. Umyte i wydrylowane śliwki pokroić na ćwiartki i ułożyć na cieście. Odłożyć foremkę pod przykryciem na około 20 minut aby ciasto znów popracowało. Piekarnik nagrzać do 200 st. Przed wstawieniem blaszki do piekarnika posypać ciasto cukrem brązowym. Piec około 35-45 minut aż do suchego patyczka. Ostudzić.
Drożdżowo-śmietanowy placek ze śliwkami
w dużej misce wymieszać suche składniki
Drożdżowo-śmietanowy placek ze śliwkami
dodać kawałki margaryny i wymieszać składniki
Drożdżowo-śmietanowy placek ze śliwkami
do ciasta dodać śmietanę i wyrobić ciasto
Drożdżowo-śmietanowy placek ze śliwkami
ułożyć ćwiartki śliwek i posypać cukrem brązowym