iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Drożdżowy na kwaśnym mleku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto wyszło bardzo puszyste i wilgotne, rabarbar był troszkę za kwaśny, ale to już wina rabarbaru, a zawsze można dodatkowo posypać cukrem pudrem.

Drożdżowy na kwaśnym mleku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drożdżowy na kwaśnym mleku

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowy na kwaśnym mleku
Drożdże rozetrzeć z cukrem i na chwilkę odstawić. Masło rozpuścić Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem waniliowym, dodać przestudzone masło z olejem, kwaśne mleko, wbić dwa jajka i jedno żółtko oraz dodać drożdże. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać, starając się wtłoczyć jak najwięcej powietrza, odstawić na dwie godziny do wyrośnięcia. Rabarbar obrać, pokroić i wymieszać z cukrem, odstawić na kilka minut, aby puścił sok.Formę (36 cm na 26 cm) wysmarować tłuszczem i wyłożyć na dnie wyrośnięte ciasto na nim rozłożyć rabarbar z którego wcześniej odlać nadmiar soku i posypać przygotowaną kruszonką.Ciasto jeszcze raz odstawić do podrośnięcia, piec w temp. 180st około 35 minut.
Drożdżowy na kwaśnym mleku
Rabarbar odsączyć z soku i ułożyc na cieście.
Drożdżowy na kwaśnym mleku
Po wierzchu posypać kruszonką i odstawić do wyrosniecia.

Tagi:

jajko jajka