pkhorzyk118

pkhorzyk118

Szef Kuchni
[Przepisów: 42]

Drożdżowe z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto a zwłaszcza drożdzowe często gości u nas na stole w letnie upały i nie tylko .

Drożdżowe z rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe z rabarbarem

 

 

  • Składniki na kruszonkę
  • 25 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy.

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe z rabarbarem
WYKONANIE-mleko lekko podgrzać dodać pokruszone drożdże i lekko posypać cukrem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Jajka utrzeć z cukrem ,dodać rozczyn z drożdży,mąkę,sól,roztopioną zimną margarynę,olej i dokładnie wyrobić .Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Składniki na kruszonkę wszystkie połączyć w misce i zagnieść . Rabarbar umyć ,obrać ze skórki i pokroić drobno . Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć na prostokątną blachę ,wyłożyć pokrojony rabarbar i lekko go docisnąć do ciasta .Kruszonkę zetrzeć na wierzch .Piec ok 45- 60 min w temp 180'C (aby wierzch się zarumienił ).Gotowe posypać cukrem pudrem .Jeśli rabarbar jest mocno kwaśny można posypać go po nałożeniu na ciasto posypać cukrem pudrem .
Drożdżowe z rabarbarem
Z podanych składników zagnieść ciasto drożdzowe i odstawic do wyrośnięcia.
Drożdżowe z rabarbarem
Ciasto drożdzowe wyłożyć na blachę i posypac rabarbarem.
Drożdżowe z rabarbarem
Zagnieść kruszonkę i zetrzeć ją na wierzch .
Drożdżowe z rabarbarem
Gotowe ciasto włożyć do piekarnika i piec ok 60 min.