Sposób przygotowania:
Drożdżowy orzechowiec
Ciasto: Mąkę wymieszać dokładnie z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Do suchych składników wlać mleko, dodać pokruszone drożdże, jajko i tłuszcz. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić na chwilę, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie wyrobić gładkie ciasto, ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W czasie jak ciasto wyrasta, przygotować orzechową masę. Masło przełożyć do garnka. Dodać do niego cukier i śmietankę (najlepsza będzie kremówka). Podgrzewać, aż masło i cukier się rozpuszczą. Do garnka wsypać mielone orzechy i dokładnie wymieszać. Masę ostudzić. Jak ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować je w duży prostokąt. Na płacie ciasta rozłożyć przygotowaną masę orzechową i zwinąć w ścisłą roladę. Z wierzchu ponakłuwać ją gęsto widelcem. Roladę ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ciasto piec w 190 stopniach przez ok. 25-30 minut. Jeszcze ciepłe ciasto polukrować.