Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Drożdżowy orzechowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Drożdżowa rolada z masą orzechową.

Drożdżowy orzechowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowy orzechowiec

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowy orzechowiec
Ciasto: Mąkę wymieszać dokładnie z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Do suchych składników wlać mleko, dodać pokruszone drożdże, jajko i tłuszcz. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić na chwilę, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie wyrobić gładkie ciasto, ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W czasie jak ciasto wyrasta, przygotować orzechową masę. Masło przełożyć do garnka. Dodać do niego cukier i śmietankę (najlepsza będzie kremówka). Podgrzewać, aż masło i cukier się rozpuszczą. Do garnka wsypać mielone orzechy i dokładnie wymieszać. Masę ostudzić. Jak ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować je w duży prostokąt. Na płacie ciasta rozłożyć przygotowaną masę orzechową i zwinąć w ścisłą roladę. Z wierzchu ponakłuwać ją gęsto widelcem. Roladę ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ciasto piec w 190 stopniach przez ok. 25-30 minut. Jeszcze ciepłe ciasto polukrować.
Drożdżowy orzechowiec
Wszystkie składniki na ciasto przełożone do miski.
Drożdżowy orzechowiec
Gotowa masa z orzechów włoskich mielonych.
Drożdżowy orzechowiec
Masa orzechowa rozłożona na rozwałkowanym cieście.
Drożdżowy orzechowiec
Zwinięte w roladę ciasto ułożone na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.