Sposób przygotowania:
Drożdżowy placek ze śliwkami
Mleko lekko podgrzac. Drozdze rozdrobnic i z 1 lyzka cukru dodac do mleka. Na 15 minut odstawic do wyrosniecia. W tym czasie rozpuscic 100 g masla i odstawic do wystygniecia. Otarta skorke cytryny, 500 g maki i 65 g cukru wymieszac. Dodac rozpuszczone drozdze, maslo i jajka i zagniesc ciasto. Pod przykryciem odstawic na ok. 60 minut do wyrosniecia. Sliwki umyc i usunac pestki. Na kruszonke wymieszac 150 g maki, 75 g cukru, 125 g masla i 1 lyzeczke cynamonu. Wyrosniete ciasto jescze raz krotko zagniesc i rozwalkowac na wielkosc blachy. Odstawc na kolejne 15 minut. Piekarnik rozgrzac do 200 stopni. Ciasto oblozyc pokrojonymi sliwkami, posypac kruszonka i piec ok. 35 minut.
justynak223