Drożdżowy przekładaniec z serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto: przesiać część mąki do miski. Mleko trochę pogrzać. Do letniego mleka włożyć rozkruszone drożdże i łyżeczkę cukru, wymiesz

Drożdżowy przekładaniec z serem

Składniki:

Drożdżowy przekładaniec z serem

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowy przekładaniec z serem
Ciasto: przesiać część mąki do miski. Mleko trochę pogrzać. Do letniego mleka włożyć rozkruszone drożdże i łyżeczkę cukru, wymieszać. W mące zrobić wgłębienie i wlać w nie mleko rozbite z drożdżami i cukrem. Zarobić łyżką mąkę na niezbyt gęste ciasto. Powinno ono mieć konsystencję gęstej śmietany. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy zaczyn wyrośnie, dodać jajka, rozpuszczone masło, sól, cukier, namoczone i osaczone rodzynki. Wyrabiać ciasto podsypując małymi porcjami mąkę. Ciasto jest gotowe gdy łatwo odchodzi od rąk i od stolnicy i jednocześnie jest pulchne i sprężyste.

Masa serowa: ser zemleć dwa razy. Dodać cukier i jajko, dokładnie wymieszać.

Blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Połowę ciasta rozwałkować. Placek powinien większy niż blaszka, powinno go starczyć na dość wysokie boki, które trzeba będzie na końcu zagnieść do środka. Placek włożyć do formy. Na cieście rozsmarować ½ masy serowej. ½ pozostałego ciasta rozwałkować, przykryć tym plackiem ser. Drugi placek smarujemy pozostałą częścią masy serowej. Ostatnią część ciasta rozwałkować, przykryć nim masę serową. Wystające brzegi pierwszego placka, leżącego na samym spodzie zagiąć do środka, połączyć z górnym plackiem.

Ciasto przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie, wstawić formę do nagrzanego piekarnika.

Przekładaniec serowy piec około 50-60 minut w temperaturze 160-180°C