Sposób przygotowania:
Drożdżowy wianek cynamonowy
1. Zaczyn: Drożdże rozpuścić z szczyptą mąki i cukru w ciepłym mleku, dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut do podwojenia objętości. 2. Mąkę przesiać, dodać do niej cukier, jajko, wodę i dobrze wymieszać. Dodać wyrośnięty zaczyn oraz stopione masło. Całość dobrze wyrobić do uzyskania elastycznego, gładkiego ciasta (polecam mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego). Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. 3. Cynamon wymieszać z cukrem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt na około 6mm. grubości. Posmarować go rozpuszczonym masłem i posypać cukrem z cynamonem. Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem przeciąć wzdłuż na pół, tak aby powstały dwie połówki. Obie skręcić wokół siebie formując wianek. Przełożyć go na blaszkę do pieczenia (polecam formować go już na niej!) wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wianek posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 170st.C przez około 30-35 minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Można posypać dodatkowo cynamonem i cukrem.Smacznego!