Sposób przygotowania:
Drożdżowy wianek z cynamonem
Z podanego przepisu powstają 2 wianki ( moje dzieci same zjadają jeden, więc 1 nie ma racji bytu ) WYKONANIE CISTA: Drożdże rozkrusz palcami do miski. W rondlu rozpuść margarynę, jak się rozpuści, dolej mleko ( 0,5 szklanki pozostaw) - podgrzej do takiej temperatury, że jak wsadzisz palec to będzie dobrze ciepłe ale nie będzie parzyć. Pozostałą część mleka dodaj do drożdży i rozpuść je w mleku. Teraz dodaj mleko z tłuszczem,sól, kardamon, cukier , jajo i mieszamy aż cukier się rozpuści. Teraz dodawaj mąkę. Dodaj tyle aż ciasto będzie odchodziło od miski i będzie gładkie ( nie rwie się). Przykryj ciasto i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie zrób nadzienie Wszystkie składniki na nadzienie wymieszaj na gładką masę ( bez rabarbaru). Możesz też lekko podgrzać tłuszcz i wtedy dodać pozostałe składniki oprócz rabarbaru. Po godzinie ciasto rozdziel na 2 identyczne kulki. Rozwałkuj na dość cienkie ciasto.Każdy kawałek smaruj nadzieniem. Rabarbar potnij na drobniutką kratkę i rozkładaj na placku. Następnie zwiń jak roladę. Sczep ze sobą oba końce. Teraz weź nożyczki i ukośnie nacinaj ciasto, tak aby dojść prawie do spodu. Zrób tak dookoła wianka. Następnie rozkładaj raz na lewo raz na prawo. Aby środek wianka nie skleił się, włóż kominek i piecz razem z nim. Czasochłonne ale naprawdę warto :) Smacznego