Sposób przygotowania:
Drożdżowy z rabarbarem i kruszonką
Drożdże rozetrzeć z cukrem palcami na masę konsystencji śmietany.W mleku rozpuścić margarynę i ostudzić tak, aby było ciepłe ale nie gorące.Wlać do drożdży,wbić jajka i dodać mąkę.Wyrabiać długo ręką,aż w cieście zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza.Posypać delikatnie mąką wierzch i przykryć lnianą ściereczką.Odstawić do wyrośnięcia. Rabarbar umyć,obrać i pokroić na 1- cm kawałki.Można też dodać 2 jabłka pokrojone w kostkę. Ciasto,gdy podwooi swoją objętość przerobić dokładnie jeszcze raz i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę (dużą) lub do dwóch podłużnych keksówek.Rozłożyć równomiernie rabarbar. Pokruszyć w miseczce składniki kruszonki,tak aby się rozsypywała i nałożyć na rabarbar.Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok.30-45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Sarenka
ulyana1
anullka7
olciaky
msewka
Rabarbar jest kwaśny,dlatego dodaję kruszonkę i cukier puder,które świetnie uzupełniają jego smak.
Z Twojego zapytania wnioskuję,że nie mieszkasz w Polsce.
misia53
Bahus
Bogusia
msewka
Ja też jak mam truskawki więc też upiekę.
krawatek
tylko rabarbar pRzed dodaniem do ciasta obtaczam w cukrze-jest mniej kwaśny:)