msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Pachnące ciasto drożdżowe,soczyste i pyszne.

Drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

Składniki:

Drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

 

 

 

  • Na kruszonkę:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki

 

  • cukier puder do posypania
  • 1/2 kostki margaryny

Sposób przygotowania:

Drożdżowy z rabarbarem i kruszonką
Drożdże rozetrzeć z cukrem palcami na masę konsystencji śmietany.W mleku rozpuścić margarynę i ostudzić tak, aby było ciepłe ale nie gorące.Wlać do drożdży,wbić jajka i dodać mąkę.Wyrabiać długo ręką,aż w cieście zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza.Posypać delikatnie mąką wierzch i przykryć lnianą ściereczką.Odstawić do wyrośnięcia. Rabarbar umyć,obrać i pokroić na 1- cm kawałki.Można też dodać 2 jabłka pokrojone w kostkę. Ciasto,gdy podwooi swoją objętość przerobić dokładnie jeszcze raz i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę (dużą) lub do dwóch podłużnych keksówek.Rozłożyć równomiernie rabarbar. Pokruszyć w miseczce składniki kruszonki,tak aby się rozsypywała i nałożyć na rabarbar.Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok.30-45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka