Sposób przygotowania:
Drzewko szczęścia
Mąkę przesiewam do miski. Dodaję do mąki cukier, miód, sól i ostudzone, rozpuszczone masło. Drożdże świeże rozpuszczam w ciepłej wodzie (lub mleku) i dodaję do reszty składników. Wszystko dokładnie mieszam, odstawiam na pół godziny i zagniatam ciasto 10 minut, aż będzie elastyczne. Odstawiam ciasto na godzinę aż powiększy objętość. Dzielę ciasto na 20 równych kawałków. Z jednej kulki robię pień (na blaszce wyłożonej pergaminem), a z pozostałych elementów lepię kulki. Do każdej kulki wkładam kawałek czekolady albo kawałek jabłka albo rodzynki, formuję zgrabną kulkę. Bułki układam na papierze. Zostawiam na ok. 50 minut by podrosły. Smaruję wierzch roztrzepanym jajkiem. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok. 25 minut aż bułki się zrumienią.
Triss
edytaha
jaNina