goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Dunaj

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ten przepis dostałam od koleżanki z Włoch

Dunaj Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Dunaj

 

 

  • nadzienie:
  • wędlina 20 dag
  • ser żółty 30 dag

 

  • jajo do posmarowania

 

Sposób przygotowania:

Dunaj
Do mąki dodajemy cukier, sól oraz roztopione masło. Następnie dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie. Całość wyrabiamy, odstawiamy na około 1 godzinę. Ciasto możemy także przygotować w mikserze. Kawałki ciasta odrywamy, rozwałkowujemy i nadziewamy plasterkiem szynki oraz serem. Zlepiamy, formujemy kule i układamy w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Odstawiamy na około 1 godzinę i przykrywamy lnianą ściereczką, smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy około 45 minut w 220 stopniach. Smacznego!
Dunaj
Na kawałki ciasta rozkładamy plasterki sera i szynki
Dunaj
Formujemy kule i układamy w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy