Jadwiga Górka

Jadwiga Górka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Duszona cukinia z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Potrawa bardzo smaczna, choć dość czasochłonna. Doskonale zaspokaja głód.

Duszona cukinia z jajkiem

Składniki:

Duszona cukinia z jajkiem

 

Sposób przygotowania:

Duszona cukinia z jajkiem
Cukinie opłukać, osuszyć i przekroić na krzyż. Pomidorki opłukać. Na dużej, płaskiej patelni rozgrzać oliwę, włożyć cukinie i delikatnie zrumienić z każdej strony. Obsypać pomidorkami, czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem. Podlać wodą, przykryć i dusić dwadzieścia pięć do trzydziestu minut, co jakiś czas odwracając cukinie. Pod koniec duszenia na osobnej patelni rozgrzać masło z olejem, wbić jajka i smażyć, aż się zetną. Podawać z warzywami, ziemniakami i sałatą.