Sposób przygotowania:
Duszona szyneczka
Mięso umyć i osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, następnie ułożyć w brytfance i obłożyć cebulą pokrojoną w cząstki, marchewką i pietruszką pokrojoną w grube plastry oraz czosnkiem, tak przygotowane mięso odstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej zrobić to dzień wcześniej, aby mięso przeszło przyprawami i smakami). Na patelni rozgrzać smalec i delikatnie obsmażyć na nim mięso po zrumienieniu ponownie ułożyć pomiędzy warzywami w brytfance, dolać troszkę tłuszczu na którym się smażyło mięso, dodać rozgnieciony jałowiec, ziarna pieprzu oraz zioła, następnie wszystko razem chwilkę przesmażyć, ale nie za długo, warzywa maja tylko puścić sok do tak przygotowanego mięsa dolać gorący bulion mięsny do 1/2 wysokości mięsa, przykryć i dusić około 60minut do momentu zmięknięcia mięsa. Kiedy mięso jest miękkie wyjąc je z brytfanki i pokroić na plastry, warzywa zmiksować i to nam zagęści sos, ewentualnie doprawić do smaku lub dodatkowo zagęścić mąką, ale nie surową, a zasmażką. Mięso podawać z dodatkiem sosu.