zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2336]

Duszone mielone

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Kotlety mielone duszone z pieczarkami.

Duszone mielone

Składniki:

Duszone mielone

 

  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g pieczarek
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 jajka
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżka sosu sojowo grzybowego
  • oliwa do smażenia
  • 1 szk wody
  • koperek świeży

 

Sposób przygotowania:

Duszone mielone
Mięso umyć i zmielić razem z obraną 1 cebulą i czosnkiem.
Dodać jajka, 1/2 szk wody, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku.
Wszystko wymieszać i formować podłużne niewielkie kotleciki.
Smażyć na oliwie.
Przygotować drugą patelnię, dodać 2 łyżki oliwy.
Wrzucić kotlety, dodać oczyszczone i pokrojone pieczarki i cebulę i mieszając od czasu do czasu podsmażać.
Gdy pieczarki się przyrumienią wlać 1/2 szk wody, dodać sos sojowo grzybowy i dusić około 10 minut pod przykryciem.Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Posypać posiekanym świeżym koperkiem.