Sposób przygotowania:
Duszonki pachnące rozmarynem z piekarnik
Ziemniaki obrać, umyć osuszyć i przekroić je na ósemki, przełożyć je do dużej miski,żeby wygodnie się mieszało z resztą składników. Cebulę obrać i pokroić w półplastry średniej grubości, dodać do ziemniaków. Marchew obrać, umyć, osuszyć i pokroić w półplasterki. Obranego i umytego selera pokroić w słupki i razem z marchewką dodać do miski. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski. Pieczarki obrać, odciąć ogonki i wrzucić je do miski. Kapelusze przekroić na ćwiartki i także wrzucić do miski. Odsączone pomidory pokroić w kostkę i dodać do miski. Kiełbaskę obrać z osłonki, pokroić w kostkę średniej wielkości i wrzucić do reszty składników. Do miski wlać oliwę, wsypać przyprawy i dokładnie wymieszać (najlepiej rękoma, aby oliwa pokryła dokładnie każdy składnik duszonek).Danie przełożyć na blaszkę do pieczenia, przykryć folią aluminiową ( matowym do góry:)) i wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i piec 40 minut. Po 40 minutach folie zdjąć, temperaturę zmniejszyć do 180 st i piec jeszcze około 10 minut żeby duszonki nabrały ładnego kolorku. Podawać z sałatką śledziową. Smacznego!