monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1253]

Duszonki pachnące rozmarynem z piekarnik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Robię czystki w lodówce przed głównym gotowaniem świątecznym i wyszły mi takie pyszne duszonki-ale po raz pierwszy w piekarniku je robiłam:)

Duszonki pachnące rozmarynem z piekarnik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Duszonki pachnące rozmarynem z piekarnik

 

Sposób przygotowania:

Duszonki pachnące rozmarynem z piekarnik
Ziemniaki obrać, umyć osuszyć i przekroić je na ósemki, przełożyć je do dużej miski,żeby wygodnie się mieszało z resztą składników. Cebulę obrać i pokroić w półplastry średniej grubości, dodać do ziemniaków. Marchew obrać, umyć, osuszyć i pokroić w półplasterki. Obranego i umytego selera pokroić w słupki i razem z marchewką dodać do miski. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski. Pieczarki obrać, odciąć ogonki i wrzucić je do miski. Kapelusze przekroić na ćwiartki i także wrzucić do miski. Odsączone pomidory pokroić w kostkę i dodać do miski. Kiełbaskę obrać z osłonki, pokroić w kostkę średniej wielkości i wrzucić do reszty składników. Do miski wlać oliwę, wsypać przyprawy i dokładnie wymieszać (najlepiej rękoma, aby oliwa pokryła dokładnie każdy składnik duszonek).Danie przełożyć na blaszkę do pieczenia, przykryć folią aluminiową ( matowym do góry:)) i wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i piec 40 minut. Po 40 minutach folie zdjąć, temperaturę zmniejszyć do 180 st i piec jeszcze około 10 minut żeby duszonki nabrały ładnego kolorku. Podawać z sałatką śledziową. Smacznego!
Duszonki pachnące rozmarynem z piekarnik
Do pokrojonych w ósemki ziemniaków dodać pokrojoną cebulę, marchew, seler i suszone pomidory
Duszonki pachnące rozmarynem z piekarnik
kapelusze pieczarek przekroić na 4 a cukinię w kostkę i dodać do reszty składników
Duszonki pachnące rozmarynem z piekarnik
Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz oliwę i przyparwy
Duszonki pachnące rozmarynem z piekarnik
Dokładnie wymieszane duszonki przełożyć na blaszkę i wstawić do nagrzanego do 220 st piekarnika