iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Duże ciacha z budyniem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciastka potrzebują trochę czasu, ale są bardzo smaczne i ładne.

Duże ciacha z budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Duże ciacha z budyniem

 

  • Ciasto kruche:
  • 1 kostka margaryny
  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 400 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • marmolada
  • rodzynki
  • migdały w płatkach
  • owoce ja miałam wiśnie z kompotu
  • lukier

Sposób przygotowania:

Duże ciacha z budyniem
Ciasto: Margarynę posiekać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajka i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szybko zagnieść gładkie ciasto i odstawić do schłodzenia. Kiedy ciasto dobrze się schłodzi na podsypanej mąką stolnicy cienko je rozwałkować i wyciąć duże ciastka w co drugim wyciąć otwór. Budyń ugotować na mleku i tylko delikatnie przestudzić, całe ciastka cienko posmarować marmoladą i przykryć ciastkiem z otworem który napełnić budyniem na budyniu ułożyć dowolne owoce( ja użyłam wiśni bez pestek z kompotu i też bardzo pasowały do całości), posypać rodzynkami i migdałami. Piec około 15 -20 min w temp 180 st, po upieczeniu polać delikatnie lukrem. Lukier ja zrobiłam taki zwyczajny czyli 1/2 szklanki cukru pudru roztarłam z kilkoma kroplami soku z cytryny i wodą.
Duże ciacha z budyniem
Schłodzone ciastka cienko rozwałkować i wyciąc ciastka
Duże ciacha z budyniem
Całe ciastka posmarować marmoladą i przykryć drugim
Duże ciacha z budyniem
Otwory w ciastkach napełnic budyniem i owocami
Duże ciacha z budyniem
Upieczone ciastka polać delikatnie lukrem