pioge7

pioge7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 604]

Duży piernikowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

bardzo dobry placek, polecam

Duży piernikowiec Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Duży piernikowiec

 

  • CIASTO
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 9 jajek
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szklanka miodu
  • MASA
  • pół litry śmietany 30 %
  • 1 opakowanie bitej śmietany śnieżka
  • 4 łyżki żelatyny
  • 20 dag cukru
  • DODATKOWO
  • wiórki kokosowe do posypki

 

Sposób przygotowania:

Duży piernikowiec
CIASTO: Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej, miód, następnie rozrobioną w odrobinie wody sodę, przyprawę do piernika, mąkę i na końcu bardzo delikatnie pianę zrobioną z białek. Wymieszać i wylać na brytfannę. Piec w 180 st. ok. 40-45 minut. Zimny podzielić na dwie części.
MASA: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno razem z cukrem, potem wsypać śnieżkę i dalej ubijać. Na koniec powoli wlać żelatynę. Przełożyć nią placek. Dać drugą część biszkopta i udekorować wiórkami kokosowymi.
Duży piernikowiec
Tak wygląda w całości
Duży piernikowiec
Tak wygląda w całości