Sposób przygotowania:
Dwa ziemniaki i karczoch ze szpinakiem
22 - 23 cm naczynie do pieczenia wysprejować lub wysmarować tłuszczem, odstawić. Ziemniaki dobrze umyć, nie obierać, przekroić na pół wzdłuż, położyć płaską stroną na desce i pokroić niezbyt grubo. Podobnie pokroić rzepę i cebulę ale obrane. Przełożyć do dużej miski i odstawić. Do garnka z bulionem dodać sery, sól i czosnek i odlane z marynaty i pokrojone karczochy, podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia serów (ser Philadelphia pokroić na kawałki to się szybciej stopi). Następnie dodać grubo pokrojony szpinak i gotować minutkę. Do ziemniaków dodać pokrojony szczypior i mieszankę serową ze szpinakiem i wymieszać dosyć dobrze. Przełożyć do przygotowanego naczynia do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 225 C piekarnika i piec 30 minut, następnie zredukować temp. do 190 C, przykryć luźno folią aluminiową i piec ok. 1 godz. dłużej do miękkości ziemniaków. Dobrze jest posypać pieprzem lub pieprzem cayenne na talerzu. * Marynata z karczochów nadaje się do praktycznie każdej sałatki czy choćby nawet można maczać w niej chleb i tak zjeść.