SUPERPRZEPIS

Dwukolorowa chałka

  • Krakowianka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Dwukolorowa chałka

Chałka w dwóch kolorach bardzo ładnie wygląda i pysznie smakuje. Idealna propozycja na lekkie śniadanie.

Składniki:

Dwukolorowa chałka

 

Sposób przygotowania:

Dwukolorowa chałka

ETAP 1:

Dwukolorowa chałka
Z mleka, wody, cukru i 2 łyżek mąki zrobić rozczyn.

Drożdże oraz cukier rozpuścić w ciepłym mleku z wodą, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Dwukolorowa chałka
Do połowy produktów dodać zmiksowany szpinak.

Wszystkie składniki oprócz szpinaku podzielić na 2 części, wsypać do 2 misek . Do obu misek dodać po 1 jajku, po odrobinie soli, po połowie rozczynu i rozpuszczonego masła. Do jednej z misek dodać zmiksowany, rozmrożony szpinak.

ETAP 3:

Dwukolorowa chałka
Ciasto oddzielnie wyrobić, przykryć i odłożyć.

Ciasto oddzielnie wyrabiać przez około 10 minut, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.

ETAP 4:

Dwukolorowa chałka
Z wyrośniętego ciasta utoczyć wałki i przeplatać.

Następnie z ciasta uformować 7 wałeczków, z jednej strony zlepić i zaplatać.

ETAP 5:

Dwukolorowa chałka

Ułożyć na wyłożonej papierem blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem, pozostawić na około 15 minut do wyrośnięcia. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 30 minut.