Sposób przygotowania:
Dwukolorowa chałkaETAP 1:
Drożdże oraz cukier rozpuścić w ciepłym mleku z wodą, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
ETAP 2:
Wszystkie składniki oprócz szpinaku podzielić na 2 części, wsypać do 2 misek . Do obu misek dodać po 1 jajku, po odrobinie soli, po połowie rozczynu i rozpuszczonego masła. Do jednej z misek dodać zmiksowany, rozmrożony szpinak.
ETAP 3:
Ciasto oddzielnie wyrabiać przez około 10 minut, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
ETAP 4:
Następnie z ciasta uformować 7 wałeczków, z jednej strony zlepić i zaplatać.
ETAP 5:
Ułożyć na wyłożonej papierem blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem, pozostawić na około 15 minut do wyrośnięcia. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 30 minut.