Sposób przygotowania:
Dwukolorowa, słodka chałka
Drożdże wymieszać z łyżką cukru, łyżką mąki i 1/3 szk ciepłego mleka, odłożyć na 20 minut w ciepłe miejsce. Masło stopić, ostudzić. Mąkę wymieszać z solą. Żółtka i 1 jajko ubić z cukrem i cukrem waniliowym na pianę. Pozostałe mleko wymieszać z mąką, dodać wyrośnięty rozczyn, ubite jajka, wymieszać. Pod koniec dodać roztopione masło i dokładnie wyrobić. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wymieszać z kakao, drugą pozostawić jasną. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasta wyłożyć na stolnicę, każde oddzielnie podzielić na 3 części, utoczyć po 3 wałki. Zlepić wszystkie końce i zaplatać chałkę. Ułożyć na przygotowaną blaszkę, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 35-40 minut.
iziona