Sposób przygotowania:
Chałka z czekoladą i kruszonką
Zaczyn: Drożdże rozetrzeć z trzema łyżkami mąki, łyżką cukru i mlekiem. Odstawić na około 15 minut (aż wyrośnie). Ciasto: Resztę mąki przesiać do miski, wlać zaczyn i dodać resztę składników na chałkę. Wyrobić ciasto na gładką masę, aż przestanie się kleić (w razie potrzeby podsypywać mąką, ale nie za dużo). Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. Kruszonka: W międzyczasie zagnieść składniki na kruszonkę i schłodzić ją w lodówce. Ciasto: Wyrośnięte ciasto jeszcze krótko wyrobić. Podzielić je na 4 części i rozwałkować je rękami na równej długości walce. Każdy z nich naciąć wzdłuż. Do nacięć włożyć kawałki czekolady, następnie je zakleić. Zapleść tradycyjny warkocz. Przełożyć na formę i odstawić do ponownego wyrośnięcia (przynajmniej na pół godziny). Tak przygotowaną chałkę posmarować białkiem i posypać kruszonką. Piec około 25 minut w 180 stopniach.Smacznego!