smyrgi

smyrgi

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Chałka z czekoladą i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chałka z czekoladową niespodzianką, czyli nic dodać, nic ująć. Idealna na mały głód, większy głód i ochotę na coś słodkiego. Przepis na dużą chałkę.

Chałka z czekoladą i kruszonką

Składniki:

Chałka z czekoladą i kruszonką

 

  • Ciasto:
  • 500g mąki
  • 200 ml mleka (lekko ciepłego)
  • 20g drożdży (świeżych)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek masła (roztopionego)
  • pół łyżeczki soli

 

  • Kruszonka:
  • 1,5 łyżki masła (zimnego)
  • 1,5 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki

 

  • Dodatkowo:
  • 200g czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
  • 1 białko

Sposób przygotowania:

Chałka z czekoladą i kruszonką
Zaczyn: Drożdże rozetrzeć z trzema łyżkami mąki, łyżką cukru i mlekiem. Odstawić na około 15 minut (aż wyrośnie). Ciasto: Resztę mąki przesiać do miski, wlać zaczyn i dodać resztę składników na chałkę. Wyrobić ciasto na gładką masę, aż przestanie się kleić (w razie potrzeby podsypywać mąką, ale nie za dużo). Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. Kruszonka: W międzyczasie zagnieść składniki na kruszonkę i schłodzić ją w lodówce. Ciasto: Wyrośnięte ciasto jeszcze krótko wyrobić. Podzielić je na 4 części i rozwałkować je rękami na równej długości walce. Każdy z nich naciąć wzdłuż. Do nacięć włożyć kawałki czekolady, następnie je zakleić. Zapleść tradycyjny warkocz. Przełożyć na formę i odstawić do ponownego wyrośnięcia (przynajmniej na pół godziny). Tak przygotowaną chałkę posmarować białkiem i posypać kruszonką. Piec około 25 minut w 180 stopniach.Smacznego!