Sposób przygotowania:
Dwukolorowy sernik bardzo czekoladowy
Tortownicę o średnicy 16 cm wysmarowałam masłem i wykleiłam papierem do pieczenia (oddzielnymi kawałkami dno i boki). Ciasteczka drobniutko posiekałam i wymieszałam z roztopionym masłem. Masą wyłożyłam na dno tortownicy, odstawiłam do stężenia.
Piekarnik rozgrzałam do 155 stopni z termo obiegiem.
W misce umieściłam ser, cukier, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, rum i jajka. Wymieszałam łyżką tyle tylko, żeby składniki się połączyły. Rozdzieliłam masę po połowie do dwóch naczyń. W oddzielnych miseczkach rozpuściłam w kąpieli wodnej czekoladę gorzką i mleczną, dodałam do rozdzielonej masy i wymieszałam.
Na ciasteczkowy spód wykładałam na przemian po łyżce masy serowej, aż do jej wyczerpania. Tortownicę zawinęłam od zewnątrz folią aluminiową i wstawiłam do większego naczynia żaroodpornego. Podlałam gorącą wodą (wykorzystałam tą z topienia czekolady) na wysokość około 4 cm i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam około 70 minut.
Po wystudzeniu przykryłam folią i odstawiłam na noc do lodówki. Czekolady przeznaczone na polewę roztopiłam w oddzielnych naczyniach w kąpieli wodnej. Na wierzch ciasta wylałam najpierw czekoladę gorzką, a następnie białą i porobiłam widelcem esy floresy. Posypałam drażami i odstawiłam do stężenia. Sernik upiekłam inspirując się przepisem Pyzy.
Piekarnik rozgrzałam do 155 stopni z termo obiegiem.
W misce umieściłam ser, cukier, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, rum i jajka. Wymieszałam łyżką tyle tylko, żeby składniki się połączyły. Rozdzieliłam masę po połowie do dwóch naczyń. W oddzielnych miseczkach rozpuściłam w kąpieli wodnej czekoladę gorzką i mleczną, dodałam do rozdzielonej masy i wymieszałam.
Na ciasteczkowy spód wykładałam na przemian po łyżce masy serowej, aż do jej wyczerpania. Tortownicę zawinęłam od zewnątrz folią aluminiową i wstawiłam do większego naczynia żaroodpornego. Podlałam gorącą wodą (wykorzystałam tą z topienia czekolady) na wysokość około 4 cm i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam około 70 minut.
Po wystudzeniu przykryłam folią i odstawiłam na noc do lodówki. Czekolady przeznaczone na polewę roztopiłam w oddzielnych naczyniach w kąpieli wodnej. Na wierzch ciasta wylałam najpierw czekoladę gorzką, a następnie białą i porobiłam widelcem esy floresy. Posypałam drażami i odstawiłam do stężenia. Sernik upiekłam inspirując się przepisem Pyzy.
zbysiowa
2milutka
edytaha
cris
edytaha
Masz rację Krysiu :)
mysza75
edytaha
Dziękuję Madziu :) Następnym razem upiekę z większej ilości składników, jak radzi Krysia, to wystarczy dla wszystkich :)
jaNina
Ale pokusa....mniam!
edytaha
Miło mi, że Ci się podoba Ninko :)
Przepisy DORCI
edytaha
Dziękuję, będzie mi miło, szczególnie jak posmakuje :)
kołczu
edytaha
Dzięki Robercie :) Na portalu jest tyle przepisów, że trudno wszystkie ogarnąć :D