Sposób przygotowania:
Sernik z migdałami
Składniki na ciasto zagniatamy i ścieramy na tarce jarzynowej na blaszkę średniej wielkości 23x32 cm. Posypujemy je kawa instant. Masa serowa: Żółtka i jajka ucieramy z cukrem. Dokładamy kolejno pozostałe składniki i miksujemy na jednolita masę. Wylewamy na starte ciasto.
Z migdałów tartych kształtujemy małe kopczyki na masie serowej. Przykrywamy je piana zrobiona z ubitych białek z cukrem wymieszanej z dodatkami. Lekko ja wyrównujemy. Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni około 70 minut. Po wyjęciu ale uprzednim przetrzymaniu go 15 minutach przy uchylonych drzwiczkach piekarnika studzimy go.
Robimy masę budyniowa .Gotujemy połowę mleka z cukrem i margaryna .W reszcie mieszamy obie mąki i żółtka. Wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy gęsty budyń .Wykładamy na zimny sernik. Ozdabiamy płatkami migdałowymi i startymi michałkami lub czekolada . Chłodzimy w lodówce.
Z migdałów tartych kształtujemy małe kopczyki na masie serowej. Przykrywamy je piana zrobiona z ubitych białek z cukrem wymieszanej z dodatkami. Lekko ja wyrównujemy. Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni około 70 minut. Po wyjęciu ale uprzednim przetrzymaniu go 15 minutach przy uchylonych drzwiczkach piekarnika studzimy go.
Robimy masę budyniowa .Gotujemy połowę mleka z cukrem i margaryna .W reszcie mieszamy obie mąki i żółtka. Wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy gęsty budyń .Wykładamy na zimny sernik. Ozdabiamy płatkami migdałowymi i startymi michałkami lub czekolada . Chłodzimy w lodówce.
Izabela Nowak-slonce