Sposób przygotowania:
Dwutygodniowy piernik
Mąkę, cukier miód, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną, śmietanę dobrze wymieszać. Wbić do tego 4 jajka i ponownie bardzo dokładnie całość wyrobić. Ciasto owinąć w szmatkę i w chłodnym miejscu ( spiżarni) przechować przez dwa tygodnie. Po podanym czasie ciasto na piernik piec w podłużnej, wąskiej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Po upieczeniu ciasta piernikowego rozciąć je na trzy równe części i każdą z nich posmarować masą kajmakową i złożyć na przemian ( piernik, masa, piernik, masa itd.)Masa kajmakowa: Wymieszać razem mleko, cukier wanilinowy, cukier i gotować na małym ogniu ciągle mieszając. Kończymy gotować, gdy masa zmieni kolor na jasnobrązowy. Masło ucierać, aż stanie się puszyste. Całość pomieszać delikatnie, ale dokładnie razem.