lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Dwutygodniowy piernik

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo pracochłonny, ale za to bardzo pyszny piernik.

Dwutygodniowy piernik

Składniki:

Dwutygodniowy piernik

 

  • Ciasto:

 

 

  • Masa kajmakowa:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 masłąa
  • cukier wanilinowy

 

Sposób przygotowania:

Dwutygodniowy piernik
Mąkę, cukier miód, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną, śmietanę dobrze wymieszać. Wbić do tego 4 jajka i ponownie bardzo dokładnie całość wyrobić. Ciasto owinąć w szmatkę i w chłodnym miejscu ( spiżarni) przechować przez dwa tygodnie. Po podanym czasie ciasto na piernik piec w podłużnej, wąskiej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Po upieczeniu ciasta piernikowego rozciąć je na trzy równe części i każdą z nich posmarować masą kajmakową i złożyć na przemian ( piernik, masa, piernik, masa itd.)Masa kajmakowa: Wymieszać razem mleko, cukier wanilinowy, cukier i gotować na małym ogniu ciągle mieszając. Kończymy gotować, gdy masa zmieni kolor na jasnobrązowy. Masło ucierać, aż stanie się puszyste. Całość pomieszać delikatnie, ale dokładnie razem.