Sposób przygotowania:
Dynia na słodko z kaszą jaglanąETAP 1
Kaszę jaglaną prażymy około 2 minuty. Następnie zalewamy ją wodą. Do wody dodajemy sól oraz olej.
Kaszę gotujemy na wolnym ogniu do momentu jak wchłonie wodę. Gotową zdejmujemy z ognia, przykrywamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
ETAP 2
Między czasie dynię kroimy w kostkę około 1,5 cm. Tak przygotowaną przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Posypujemy ją cukrem waniliowym oraz cynamonem do smaku. Na wierzchu układamy plasterki masła. Gotową przekładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ją w 180°C do miękkości.
ETAP 3
Orzechy włoskie siekamy na mniejsze części. Natkę pietruszki drobno siekamy.
ETAP 4
Przestudzoną kaszę łączymy z upieczoną dynią (wraz z masłem w którym się piekła) , bakaliami, sokiem z cytryny oraz natką pietruszki.
Całość delikatnie mieszamy słodząc do smaku miodem.
Gotową sałatkę podajemy.
gusia1000