BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Dynia w śmietanie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj przygotowałam dynię w śmietanie. Bardzo pożywne i smaczne danie jednogarnkowe, które bardzo posmakowało mojej rodzince i na pewno jeszcze nie raz zagości na moim stole. Przepis pochodzi z bardzo starej książki kucharskiej.

Dynia w śmietanie Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Dynia w śmietanie

 

Sposób przygotowania:

Dynia w śmietanie
Z dyni wyciąć miąższ i pokroić w większą kostkę.

Cebulę obrać i pokroić w półplasterki,następnie przełożyć do rondla i podsmażyć na maśle do zeszklenia.

Do podsmażonej cebuli dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w paski paprykę.

Podsmażać razem aż papryka zmięknie, dodać wodę i wymieszać.

Chwilę dusić na małym ogniu ,doprawiając do smaku świeżo mielonym pieprzem, startą gałką

muszkatołową oraz cukrem.

Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i utrzeć z solą.

Śmietanę 30 % rozbełtać z żółtkiem, czosnkiem oraz z sokiem z cytryny.

Wlać do rondla z dynią, wymieszać mocno podgrzać ale (nie gotować).

Podawać z pieczywem.
Dynia w śmietanie
Z dyni wycinamy miąższ i kroimy na większą kostkę
Dynia w śmietanie
Cebulę po obraniu kroimy w półplasterki, następnie podsmażamy na maśle
Dynia w śmietanie
Do podsmażonej cebuli dodajemy oczyszczoną z gniazd nasiennych, pokrojoną w paski paprykę, podsmażamy aż papryka zmięknie
Dynia w śmietanie
Dodajemy pokrojoną dynię oraz wodę
Dynia w śmietanie
Do całości dodajemy przyprawy
Dynia w śmietanie
Śmietanę rozbełtać z żółtkiem,dodać utarty z solą czosnek oraz cukier i sok z cytryny
Dynia w śmietanie
Śmietanę wlać do rondla z dynią mocno podgrzać (nie gotować)