Sposób przygotowania:
Dynia w śmietanie
Z dyni wyciąć miąższ i pokroić w większą kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki,następnie przełożyć do rondla i podsmażyć na maśle do zeszklenia.
Do podsmażonej cebuli dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w paski paprykę.
Podsmażać razem aż papryka zmięknie, dodać wodę i wymieszać.
Chwilę dusić na małym ogniu ,doprawiając do smaku świeżo mielonym pieprzem, startą gałką
muszkatołową oraz cukrem.
Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i utrzeć z solą.
Śmietanę 30 % rozbełtać z żółtkiem, czosnkiem oraz z sokiem z cytryny.
Wlać do rondla z dynią, wymieszać mocno podgrzać ale (nie gotować).
Podawać z pieczywem.
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki,następnie przełożyć do rondla i podsmażyć na maśle do zeszklenia.
Do podsmażonej cebuli dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w paski paprykę.
Podsmażać razem aż papryka zmięknie, dodać wodę i wymieszać.
Chwilę dusić na małym ogniu ,doprawiając do smaku świeżo mielonym pieprzem, startą gałką
muszkatołową oraz cukrem.
Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i utrzeć z solą.
Śmietanę 30 % rozbełtać z żółtkiem, czosnkiem oraz z sokiem z cytryny.
Wlać do rondla z dynią, wymieszać mocno podgrzać ale (nie gotować).
Podawać z pieczywem.
gusia1000