Sposób przygotowania:
Dynia z kurczakiem na pikantno
Przygotowujemy marynatę w proszku: mieszamy w misce łyżeczkę słodkiej papryki, sól i szczyptę pieprzu. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, osuszamy ręcznikiem papierowym i mieszamy z marynatą, umieszczając na ok. 1 godzinę w lodówce. Dynię obieramy ze skórki i kroimy w średniej wielkości kostkę.Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w średnią kostkę. Siekamy cebulę, czosnek i papryczkę chili. W płaskim sporym garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju i podsmażamy na nim cebulkę. Dodajemy dynię, papryczkę chili i czosnek. Podsmażamy ok. 3-5 minut cały czas mieszając. Dodajemy pomidory, przecier pomidorowy, odsączoną z zalewy ciecierzycę (suszoną ciecierzycę trzeba wcześniej namoczyć na noc i ugotować do miękkości jak groch) oraz tymianek, sól i pieprz. Dusimy na średnim ogniu do uzyskania średnio miękkiej dyni, mieszając od czasu do czasu. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, na których przyrumieniamy kurczaka. Dodajemy do dyni, dokładnie mieszamy i dusimy ok. 15-25 minut, mieszając co jakiś czas, aby dynia była miękkawa, ale uważając by się nie rozgotowała. Można podawać z pieczywem lub ryżem. Smacznego :)