Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Dyniowa panna cotta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Przemycam ostatnio różne warzywa w daniach i deserach, aby wcisnąć troszkę witamin mojej rodzinie ;) Ten deser wyszedł przepyszny!

Dyniowa panna cotta Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dyniowa panna cotta

 

 

Sposób przygotowania:

Dyniowa panna cotta
Mleko i śmietankę wlać do rondelka. Dodać cukier i ziarenka wyskrobane z połowy laski wanilii. Zagotować. Dynię po oczyszczeniu nasion upiec w piekarniku (ja zawsze piekę od razu całą dynię lub nawet dwie), wyjąć miękki miąższ łyżką i wrzucić do rondla. Zmiksować blenderem na puree.Gdy mleko ze śmietanką się zagotuje, zdjąć z ognia, wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Wrzucić letnie lub zimne puree dyniowe i wymieszać dokładnie. Panna cottę rozlać do 3 pucharków, wstawić do lodówki do stężenia. Następnie udekorować każdą porcję łyżką musu i posypać cynamonem.
Dyniowa panna cotta
Mleko i śmietankę wlać do rondelka. Dodać cukier i ziarenka wyskrobane z połowy laski wanilii. Zagotować.
Dyniowa panna cotta
Dynię po oczyszczeniu nasion upiec w piekarniku (ja zawsze piekę od razu całą dynię lub nawet dwie), wyjąć miękki miąższ łyżką i wrzucić do rondla. Zmiksować blenderem na puree.
Dyniowa panna cotta
Gdy mleko ze śmietanką się zagotuje, zdjąć z ognia, wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Wrzucić letnie lub zimne puree dyniowe i wymieszać dokładnie.

Tagi:

dynia